Искам всички градски реки в България да станат чисти и

...
 
Искам всички градски реки в България да станат чисти и
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба

 

„ Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Показваме резултати непрекъснато, не постоянно ги заявяваме, само че в този момент ще изготвим отчет. Един от триумфите беше наличието ни на световната конференция за климата. Бяхме видяни и станахме фактор в европейската и световна климатична политика. Нашата делегация беше доста добре готова, организирахме 22 събития. Участвах в европейската позиция на световните договаряния. Станахме част от програмата за екологично възобновяване на Украйна, коментирахме и въпроса за Черно море. “ Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той разяснява и тематиката с боклука на София. Министърът не счита, че въпросът е политически, а че има софтуерен и логистичен проблем. По негови думи заводът за боклуци би могъл да работи по по-модерни стандарти.

„ Не е нужно да построяваме нови и нови депа, просто би трябвало да се работи с ускорени темпове “, разясни министърът. Той уточни, че инсталациите в заводите не се ревизират от Министерство на околната среда и водите, а от самия притежател и организациите, които се занимават с изискванията на труд и софтуерната адекватност.

По тематиката за мръсния въздух Попов сподели, че България е спечелила делото против Европейска комисия, защото качеството на въздуха се усъвършенства по данни на всички станции, проследяващи чистотата.

„ Продължаваме да бъдем на границата на допустимите правила в някои точки на страната. Технологично България се усъвършенства, което се отразява и на въздуха. В момента в международен мащаб се дискутира опцията нормите да се затегнат съгласно условията на СЗО. За да можем да ги осъществим, би трябвало да електрифицираме и превоза, и отоплението. Това може да се случи доста бързо в България “, сподели министърът.

Той добави, че при ускорена рационализация на превоза и бита може да се покрият нормите на СЗО за 10 години.

Попов разяснява и проблемите с въздуха в Русе. Той уточни, че Румъния би трябвало да отговори на екологичните стандарти и постоянно се водят диалози с властите в северната ни съседка.

Министърът добави, че работят върху ново законодателство за миризмите. „ Чакам лист от русенци с съответните претенции. Ще осъществим всички, които се отнасят към нас. За останалите ще проведа диалози със съответните институции “, увери Попов.

Той разяснява и концепцията за зарибяване на Перловската река.

„ Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Това ще е знак и за екологичното положение на целия речен басейн “, изясни Попов. И добави, че се употребява с политическа поддръжка в работата си.

Източник: NOVA NEWS

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР